четвъртък, 30 декември 2021 г.

Bella Italia! ♥


Ciao, amici! Как сте?

Сядам да пиша този пост с огромна радост в душата! Мисля го от известно време и бих искала да кажа, че определено 2021г. е прекрасна година за Италия!

Ще започна оттам, че любовта ми към Италия ме удари още в седми клас, когато записах на второ желание езикова гимназия с италиански. Но Испания си ми беше по-любима още от ЕВРО 2012, затова и изкарах професионална гимназия, където пет години учих испански. Чудила съм се какво би станало, ако бях влязла с италиански, но имам само сегашното настояще, така че ще си говорим за любовта ми към Италия. В 8-ми клас със семейството ми посетихме Милано, един от най-прекрасните градове, в който съм била. И видях Алпите за първи път – на живо.

Миналата година беше толкова странна и страшна за всички ни. Започна Световна пандемия и сякаш всички попаднахме в една безкрайна видеоигра без край. Италия беше първата Европейска държава, която преживя погром и много хора загинаха там. Макар че с дни ревях гледайки четирицифрените, смъртни статистики за Франция и Великобритания, истината е, че италианците бяха на първа линия и оттам започна Корона-кризата в Европа.

И, ако вярвам в нещо това е именно Съдбата, та справедливост имаше. През почти изминалата 2021г. Италия, ликува! (Както се и изрази, любимо мое момиче. ♥)

Като човек обичащ знамена, музика и държави следя Евровизия от близо десет години. Но тази година вероятно играх белот, докато Италия спечелиха Песенният Конкурс. Maneskin – запомнете това име! Ако не ви е познато, означава Лунна светлина (от датски) и е името на рок групата, които със своята песен Zutti e Buoni спечелиха Евровизия с огромен зрителски вот. Конкурсът беше красив и се надявам в бъдеще да успея да ви разкажа повече за изпълнението. Дотогава можете да чуете някоя от песните на групата, чиито членове са на моята възраст или да прочетете моята история, свързана с Евровизия 2021.

           Италианец успя да стигне и до финал на Уимбълдън, нещо което не се беше случвало…

И след близо година без публика по стадионите дойде ред на Евро 2020, отложено с цяла година, но въпреки това се проведе в интересен формат, из цяла Европа! И Италия го спечели след продължения и дузпи (срещу Испания в полуфинала и срещу Англия на финала)! След първия мач в груповата фаза (срещу Турция 0:3 за азурите) си казах, че този отбор ще стигне до финал! И те успяха! Беше магично, красиво, belisimo!


           На Олимпийските игри в Токио, които хванах не много голяма част от тях, но гледах интересни спортове – видях как Италия взе първия си златен медал, (от общо 10 и 10-то място по медали) в таекуондото. И mamma mia на финала на 100-те метра при мъжете! И после в щафетата 4Х100м.

Във волейбола също имаха огромни успехи – станаха Европейски шампиони и при мъжете и при жените, като при дамите италианките падаха до средата на втория гейм, преди да обърнат резултата.

           Съвсем логично, когато попаднах на евтини самолетни билети с цялото семейство отидохме в Италия. И Неапол, определено ме изненада, защото освен град на мафиоти, според легендите, е изключително уреден град, пълен с култура, изкуство и красоти!

Не случайно едни от най-вкусните храни – пицата, пастата и сладоледът идват от Ботуша.

Италия е богиня и не ви остава нищо друго, освен да я усетите!

A presto! (До скоро!)


Няма коментари:

Публикуване на коментар