вторник, 10 май 2022 г.

30 часа в Прага


Здравейте! Как сте?

Аз боря настинка и последна сесия в университета. Но пътувах до преди ден. Но, днес ще ви разходя до Прага. Мечтана, почти отидохме с приятелка, но пуст ковид и мерки…, но пък си бях набелязалацял списък с места, които да посетим. Е, трябваше да го редуцирам, защото имахме ден и половина.

Летяхме директно от Варна. После се возихме в автобусче и бум, ето ни в сърцето на Чехия. Прага е ужасно чаровен град – река Вълтава, мостовете, уличките, Пражки Храд отгоре и програмата беше пълна.

Първата ни спирка беше Музеят на Салвадор Дали – Енигма. Видяхме репродукции на неговите творби и някой друг оригинал. Изкуството му е доста абстрактно и някои скици останаха неразбираеми за мен, но се намерих в някои творби. После посетихме Музеят на Сетивата – подобен на Музеят на Илюзиите в София. Беше готино преживяване, но съм посещавала и по-мащабни експозиции.


На следващата сутрин трябваше да видим Музеят на Шоколада, но имахме разногласия, затова го оставихме за друг път и влязохме право в сърцето на Старе Място – Часовниковата кула на Градския площад. На всеки кръгъл час се сменят фигурки, докато часовникът бие и си е нещо, което непременно трябва да видите с очите си! Полюбувахме се на катедралите и сградите и поехме по Карловия мост. Огромни статуи, на няколко метра една от друга, художници, рисуващи града и много туристи, които се снимаха с Пражки Храд и Св. Вит – извисяващи се на хълма от другата страна на моста. Посетихме замъка с цялата му прелест, Катедралата – в готически стил, нещо огромно и невероятно, минахме по Златната уличка, пълна със занаятчийски работилнички и спряхме да хапнем нещо традиционно, чешко. Пихме бира, а аз ядох тези картофени кнедли с два вида зеле и месо.





Следващата ни спирка беше Главата на Франц Кафка – огромно произведение, което на всеки 15 мин се завърта. Гвоздеят в дневната ни програма беше Музеят на Стоманените фигури, където ще видите любимите ви герои и изпълнители, направеди от детайли и части, болчета и гайки, изпипани до съвършенство!


После си взехме куфарите и хванахме нощния влак в Посока Краков и изпълняването на една моя мечта, на две години.

До скоро, приятели!

Споделете ми, какво ви е харесало в Чешката столица, ако сте я посещавали?


Няма коментари:

Публикуване на коментар