неделя, 1 ноември 2020 г.

"Изпитът" - Силвия Ръженкова // Ревю


Здравейте! Честит празник на всички минали на настоящи будители които ни вдъхновяват и ни подтикват към доброто! 

Днес искам да ви разкажа за една книга на която попаднах съвсем случайно в библиотеката от наша, родна авторка, която е завършила българска филология в Шуменският университет и е написала прекрасен роман, който заслужава 4.5 от 5 звезди. 

Започвам със света, който е изградила авторката – имаме постапокалиптична България, която се нарича Балкани. Народът и е разделен в две класи – Елитни и Граждани. При навършване на пълнолетие младежите имат право да се явят на Изпитът, който ще определи дали ще станат/ ще се запазят като Елитни. Цялото знание, което им трябва е събрано в Енциклопедии, стотици, които трябва да знаят до най-малката подробност, за да се справят с трите кръга на изпитанието.

Харесвам много идеята, че всички герои са с двойни имена. Повествованието се разказва от Боила-Теодора, която мечтае да стане Елитна и работи здраво, (буквално) за това, като помага в семейства на Елитните. В семейството и има дупка, която оказва влияние, но въпреки това тя е умна и съобразителна, малко ми напомня на Катнис.

Йоан-Константин е момче, което тя познава и ненавижда, но за съжаление ще се окаже нейн спътник на Изпитът. Харесват ми разговорите между двамата, а той е доста симпатичен герой със своята прямост, бъбривост и харизма. 

 

– Любовта  е сложно нещо, Боила. И колкото и на хората да не им се иска да вярват, от нея боли. Боли да се влюбиш, боли и да спреш да обичаш. Но когато обичаш, няма по-щастлив човек от теб. Само началото и краят са трудни.

 

И може би най-готиното нещо в книгата – трите задачи са изцяло свързани с литература! Освен посланията за приятелство и чест, силно присъства и това за стойността на книгите. Идеята на авторката е много оригинална и определено се е справила блестящо.

Махам половин звезда, единствено, защото имаше един момент, който ми се стори много нелогичен, макар че случилите се по-късно неща имаха логика.

Още нещо прекрасно са илюстрациите в самата книга, които правят историята още по-жива!

Финалът ми хареса и определено ви препоръчвам книгата на Силвия Ръженкова, отдавна не бях чела книга от български автор, която да ме впечатли толкова!

Няма коментари:

Публикуване на коментар