понеделник, 9 октомври 2017 г.

Тарзан се е къпал с хума?


Здравейте!



Нямаше как да не се сетя за онази сцена, в която Тарзан се мажеше с кал и Кала го намери и му каза че всъщност не са толкова различни. <3


Нека да си поговорим за хумата.
Като човек, с чувствителна кожа и коса имах нужда да пробвам нещо успокояващо.

Хумата (от латински humus - пръст) е вид белезникава "мазна" глина, широко употребявана от векове като козметично и хигиенно средство в народната медицина.

Хумата влиза в състава на много готови козметични маски за кожа и коса, но се продава и отделно (на фин прах) за приготвяне в домашни условия. Обикновено се смесва с вода, кисело мляко, жълтък, пчелен мед, мас или лимонов сок. Маските с хума са особено препоръчителни за мазна или повяхнала кожа, а на склонната към омазняване коса придават блясък и обем. Хумата е изпитано средство за успокояване на подсечената кожа при бебетата. Смесена със зехтин, се използва за приготвяне на маски за коса.




До появата на латексовите бои, хумата е сред най-разпространените бои или основи за бои за вътрешно боядисване.

Тя може да се намери в различни цветове — бяла (каолин), светлосива, зеленикава, розова, синя, жълта. Различните цветове се дължат на различни минерали, които се съдържат в нея.

Аз разреждах моята, (жълта на цвят) с вода. Използвах около 4-5 супени лъжици от бурканчето. Иначе си изглежда, като прах. Трябва да стане с консистненция на каша, преди да се използва. Нанася се върху влажна коса. Аз изчаках десетина минути да подейства, преди да я среша. След тоа измих обилно и неутрализирах със вода с оцет. Накрая измих с подхранващ балсам, за да не остава мириса на оцет.

Косата става много мека и лъскава. Като на Мулан тук:

                   Резултат с изображение за mulan wash up

Кой ви е любимият Дисни герой и анимационен филм?

До скоро!

Няма коментари:

Публикуване на коментар