вторник, 26 октомври 2021 г.

ГЛЕДАЙТЕ ДЮН!!

 

Здравейте, днес ще си поговорим за един от най-очакваните филми за миналата година, чиято премиера беше отложена и Дюн тръгна по кината преди няколко седмици. Главните букви не са случайни -  истински шедьовър е! Ще ви дам пет причини - защо си заслужава да позвъните на другарче със сертификат и да се насочите към най-близкото кино.

1. Музикално оформление

Освен чудесно композираната музика, звучаща през почти цялото време имаше и поне 4-5 момента, когато настръхвах, заради звука от гайди или песните на пустинните хора. Надявам се, ако не успее да грабне Оскар за визуални ефекти, поне да успее да спечели такъв за звук.


2. Ефекти

Фантастичен филм, не може да мине без огромна доза ефекти и компютърна анимация. И все пак имаме невероятни кадри на летящи кораби, пустинните червеи и виденията на Пол Атреидски, които са приключение и за зрителя.

3. Актьорска игра

Добре, признавам че, ако не бях фен на фантастиката щях да отида да гледам филма заради Тимъти Шаламе, който познаваме от Назови ме с твоето име, Малки жени и още редица филми, в които блести. И тук се справя повече от блестящо с ролята на сина на дук Лудо І Атреидски, който е Избраният и трябва да поведе народа на Аркалис, защото кървавата война между Фамилиите във Вселената е напът да започне. Само че преди това трябва да премине през куп други изпитания, които ще видим в този шедьовър с продължителност над два часа и половина.

Зендая е почти като Люк Скайуокър в Силата се пробужда. Появява се в сънищата и виденията на Пол и за малко и във последната четвърт на филма. И си играе ролята прекрасно. Нямам търпение да прочета и видя Чани отново.

Оскар Айзък, който познавам като пилота Поу Дамерон, който помага на Рей… така де, тук играе адски зряла и въздействаща роля на монарх, който не пристъпва законите и е готов да се справи със зададените му задачи, но на първо място е семейството му.

Тези хора са само от актьорския състав, има и още други, чиито имена не знаех, но са се справили чудесно! Голямо браво!


4. Историята

Подправка, заради която биха се водили битки. Момче със огромна сила и отговорност, което трябва да поеме по пътя начертан му от съдбата. Космическа одисея. Заинтригувах ли ви вече?

5. Книгите

Не са една и две и аз скоро ще ги подхвана една по една. Защото вълнуват и са вълнували. И ще вълнуват, а Франк Хърбърт е създал парченца изкуство, които пораждат въпроси, близки до самите нас.

До скоро и приятно гледане!

Ще ви хареса!

Оценка: 5/5

Няма коментари:

Публикуване на коментар