неделя, 17 октомври 2021 г.

“Да сътвориш Франкенщайн” – Елиа Барсело // Ревю

 

Здравейте! Как сте?

Днес ще се върнем три века назад и ще ви разкажа за една страхотна книга, от любимите ми издателство ЕМАС, която ме измъкна от есенната летаргия и ми вдъхна настроение. “Да сътвориш Франкенщайн” от Елиа Барсело беше в списъка ми за книги, които искам да прочета за миналата Коледа.

Историята ни запознава с Нора, която учи медицина в Инголщат и по времето на карнавала спасява едно дете от удавяне. Всъщност е подпомогната от мистериозно момче, което изглежда не намясто в нейния свят – държи се учтиво, има ужасни, зашити рани и не помни почти нищо за себе си.

Макс също е убеден, че нещо не е наред, защото градът, в който следва медицина, е по-различен от този тук.

Ключът към загадката се оказва стар дрешник в изоставена сграда, който служи като портал през времето. Нора е любопитна и тръгва след момчето, защото предчувства че се намира в опасност и изведнъж се оказва в 18-ти век.

Следва шеметно приключение първо в Игнолщад, през Залцбург и завършващо в Щвейцария. Запознаваме се с Виктор Франкенщайн, най-добрият приятел на Максимилиан, който прави експерименти и е успял да вдъхне живот на мъртви тела. На помощ идват Зане – млада прислужница, готова на всичко, за да осигури бъдеще на нероденото си бебе, Волф – наемник и Йоханес – братовчеда на Макс, който всеячески се стреми да му отнеме графската титла.

Нора се оказва заклещена далеч от всичко познато и трябва да се бори с предразсъдъци, неправда и ежедневни проблеми, чиито решения ще бъдат изобретени векове по-късно.

Двамата с Макс имат да се справят още с творението на Виктор, което е съставено от две различни тела и има две самоличностти.

Стилът на писане на Елиа Барсело е лек, а историята е увлекателна. Хареса ми цялостно, но най-вече съм доволна от финала. Давам и 4.25/5 звезди, като крайна оценка и ви я препоръчвам, ако ви се чете интересна история, с дъх на отминалите дни и с нотка свръхестественото и страшното.

Защото в всяка история има частица истина. А в “Да сътвориш Франкенщайн” има много поуки, важащи и до ден-днешен.

До скоро!

Няма коментари:

Публикуване на коментар