понеделник, 8 януари 2018 г.

„Играч първи, приготви се“ – Ърнест Клайн // Ревю


Здравейте!
“Играч първи, приготви се” от Ърнест Клайн е доста мащабна книга!


Годината е 2044, а реалният свят е неприветливо място. Подобно на повечето представители на човечеството, Уейд Уотс търси бягство от тягостното ежедневие, като прекарва времето си в ОАЗИС – вездесъща виртуална утопия, където можеш да си всичко и всеки, място, в което да живееш, да играеш, да се влюбваш – и това на всяка една от десет хиляди планети.

И както повечето представители на човечеството, Уейд мечтае да е онзи, който ще открие най-големия лотариен билет, скрит във виртуалния свят. Защото някъде в това гигантско виртуално игрище създателят на ОАЗИС Джеймс Холидей е заложил няколко маниакално замислени пъзела, чието разгадаване осигурява гигантско богатство – и невъобразима мощ – на онзи, който ги разгадае.
Вече години наред милиони хора се борят безрезултатно да се сдобият с наградата, като разчитат на един-единствен жокер – в основата на загадките на Холидей е негова страст, попкултурата от края на XX век. И вече години наред за милиони жители това търсене е средство да избягат от действителността, потапяйки се в щастливо и завладяващо изучаване на страстта на Холидей.
Настъпва моментът, когато Уейд се натъква на първата загадка...
И изведнъж целият свят се мобилизира и хиляди конкуренти се включват в Лова – сред тях и изключително силни играчи, готови да извършат действително убийство, за да победят. Единственият начин Уейд да оцелее и да запази всичко, което познава, е да спечели. За тази цел той трябва да напусне безметежното си виртуално съществуване и да се впусне в реалния живот – и любов, – които винаги са го ужасявали.

Това мои мили го пише на задната корица. Как ви звучи?
Доста интересно.

Та Уейд живее в едни пост апокалиптичен свят, на ръба на пълната разруха.
Бедност, глад, хора върху хора. Цели етажи каравани, едни върху други. И тук е момента да отбележа, че българската корица просто перфектно улавя атмосферата в реалния живот на нашия герой, който няма как да не заобичате!


Защото Уейд Уотс има и виртуален живот в ОАЗИС – прекрасната, виртуална платформа създадена от Джеймс Холидей.
Нещата драстично се променят, след неговата смърт. Съдбата на целия ОАЗИС и огромното богатство на гения, ще принадлежат на този, който намери Яйцето. Разбира се, за да се стигне до него трябва първо да намерите Медния, Нефритения и Кристалния ключ.
Ловът си продължава с години, но никой не успява да разгадае първата загадка водеща към първия ключ.

Докато, все пак един ден някой успява.
Познахте! Това е нашият симпатяга Уейд!


Нашият човек познат с името Парзивал в Света на Холидей е тийнейджър останал без родители, нямащ никакво бъдеще в реалния свят. ОАЗИС е неговото спасение и шанс за нормален живот. Уейд е умен, изгледал, изчел и изиграл всички книги, сериали, филми и игри свързани с 80-те години на 20-ти век, младостта на гения. Също така е предпазлив и лоялен на приятелите си…, които не са много. Даже май е само един. Поне в началото…

Аех е богат и смел, а също и чудесен най-добър приятел. Пази гърба на Уейд, но стане ли дума за Яйцето двамата стават съперници. Все пак победител може да бъде само един.


Арт3мида я харесвам страшно много. Блогърка, (също като мен хе-хе!) Упорита, но нежна играе доста важна роля в историята. А също е и любовта на Уейд. (Много са сладки!)
Нейната цел е с наградата да премахне глада и мизерията, което според мен е доста благородно.

Дайто и Шото. Ин и Ян. Братя самураи. Единият избухлив, а другият по-разумен.
Страшно много ги харесвам! (Всъщност обожавам всички от Големите 5).


Разбира се имаме и лоши аватари – шестиците, които имат големи ресурси и използват много помощ, за да се доберат до Яйцето. Те са готови на всичко и Уейд скоро разбира истинската цена на Лова.

А при положение, че има милиони планети, ключовете могат да бъдат навсякъде…
Или пък там, където най-малко очакваме! ;)

Динамична, интересна, на моменти оставяща читателя без дъх “Играч първи, приготви се ” заслужава да бъде прочетена! (Не само, ако сте фенове на Толкин, Междузвездни войни или любители на конзолни игри).
Това е едно възможно бъдеще.

Понякога чифт сензорни ръкавици и визьор са достатъчни, за да помечтаете или да промените света!

Благодаря на издателство Intense, че издадоха тази прелест!
  
П.П. Вдъхнових се от тези дами да я прочета- Елена и Теми.

2-ри П.п. Прочетете я!Защото скоро ще има и филм! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар