понеделник, 17 април 2017 г.

Тринадесет причини защо да гледате Скам/ 13 reasons why: SKAM

 Тринадесет причини защо да гледате Скам/ 13 reasons why: SKAM



Норвежкият феномен, който промени живота ми и ми помогна да порасна.


1. Норвегия
Родината на викингите и ски скоковете. С изключителната си природа привлича хиляди туристи, а с класните си филми и сериали, милиони зрители. Сурови, с черен хумор, но завладяващи. Освен с признатите си автори на криминални романи, показва че може да се докосне и до младата публика. Скам (бълг. Срам) е страхотен опит и пример.

2. Тематика

В сериала са засегнати актуални теми, като сексуалността, наркотиците, религията. Но в основата са приятелството и любовта. Как да откриеш и приемеш себе си тaкъв какъвто си. Точно в това се крие посланието на Скам.

3. Героите



Джули Андем прекарва половин година, за да интервюира норвежките тийнейджъри. Актьорите си пасват идеално със своите персонажи. Всеки е уникален и допринася за развитието на историята.

4. Музиката
Саундракта е подбран отлично!
Ако гледате сериала, предполагам че ви се случва щом чуете 5 fine fokers да затанцувате. Или при Take me the Church, в главата ми изниква сцената, в която Ева и Йонас се разделят.

5. Продължителността
Не харесвам сериали с по 10 сезона и с 24 епизода, дълги близо час.
В Скам ми харесва, че епизодите са кратки 10-12 на сезон и с дължина 15-40мин.




6. Излъчване
Всеки епизод е разделен на няколко отделни части, които се пускат онлайн в сайта на NRK в съответния час. Проблем се получи, когато сайта беше затворен за чужденци. Но все пак се намират, страхотни хора, които да го качат със субтитри. () Което води до точка 7.

7. Език
Сериала се излъчва на норвежки, който е близък до немския. А простосмъртните, като мен, които владеят читав английски, благодарим на хората, слагащи субтитри на английски.

8. Всичко по Интернет
Както споменах по горе, Сериалът се излъчва в мрежата. Като бонус феновете получават и купища чатове между самите герои. Те си имат създадени профили в социалните мрежи, в които пускат и свои снимки.

9. Skamily
Сериалът става известен по цял свят. Хиляди хора, на различни възрасти и националностти се вълнуват за съдбaта на любимите си герои. В това отношение Tumblr is life. Аз лично си създадох няколко страхотни приятелства покрай Скам! 😊

10. Evak




Определено Исак е един от най-интересните герои и главен в трети сезон. Връзката му с Евън е уникална. Не са малко и препятствията, през които трябвяше да преминат, зя да бъдат заедно.

11. Влияние
Макар и с малък бюджет, Скам оказва голямо влияние върху подрастващите! Те биват насочвани да се харесват, такива каквито са и да не допускят грешките на героите от сериала.

12. Краят

Джули обяви че четвъртият сезон ще е и последен. За мен това беше голям удър, но хубавите неща все някога свършват.
Американците, обаче са решили да няпрявят своя версия на сериала. Ще ми бъде интересно, но не мисля че ще надмине оригинала. :)

13. Посланията
Героите ни дават ценни съвети и прости примери. Мисля че смисъла е точно в малките неща.







Няма коментари:

Публикуване на коментар