понеделник, 28 октомври 2019 г.

Виена - културата и историята танцуват валс



Здравейте! Как сте?
Есента е тук и вилнее с пълна сила, а аз ви съветвам да вземете документи и яке и да отидете на пътешествие. Идеята за пътуване във Виена, дойде спонтанно, с гледане на полети в сайта на Wizz Air. За няколко дни плана се оформи и потеглихме. Австрийската столица е величествена! Музеи, галерии, замъци, градини. Култура и история на всяка крачка, всеки сантиметър.



Искам да ви заведа и да ви покажа! Та какво видяхме в един от дните?
Замъкът Хофбург, където е живяла Императрица Сиси. Преживяла няколко трагедия и останала неразбрана от семейството и съпруга си. Видяхме кралските апартаменти, пищни и обширни и кралската съкровищница.


Следващата ни сбирка беше Welt Museum. С ранг на Лувъра и British Museum в него бяха представени експозиции и експонати от всяка част на света, както и огромна колекция от музикални инструменти. Изключително разнообразен и помещават се в разкошна сграда.


Ние случихме и гостуваща изложба на непалско изкуство, която също беше изключително интересна.



Националната библиотека изглежда като излязла от приказките. Огромни стилажи, клони и статуи, украсяващите висотите над 10м рафтове с колекцията на Франц Йосиф. Таванът е изписан и библиотеката може да ви послужи за вдъхновение за години напред.



Следващите музеи, които се намират в близост до нея са Музеят на Папируса, в който са събрани множество парчета с прекрасното изкуство, предвещаващо писането на хартия.


В Музеят на глобусите видяхме огромна колекция от най-различни глобуси – лунни, малки, огромни, релефни, в най-различни форми.



А в Музеят на Есперанто – научихме повече за този изкуствено създаден език.

Денят ни приключи с Албертина – галерия и музей на изкуството. От картини на Пикасо до такива на съвременни художници. Четири етажа красота.



И това са само част от красотите на Кралицата на Австрия. Очаквайте скоро да ви разкажа още!

Няма коментари:

Публикуване на коментар