четвъртък, 12 април 2018 г.

"Од и ледените великани" - Нийл Геймън // Ревю



Здравейте! Как сте?

Днес ще ви разкажа за една малка книжка, в която са събрани толкова много мъдрости и са показани чрез действията и живота на едно дете.
Од и ледените великани от Нийл Геймън е написана специално за Световният ден на книгата.


Илюстрациите са дело на Крис Ридъл, един от най-обичаните илюстрации на детски книжки във Великобритания. Неговата цел е да покаже на децата, че рисуването е едни друг начин за разказването на една история. Илюстрациите са много красиви и в комплект с перото на Нийл Геймън в ръцете си държим късче чиста магия.
Ел, благодаря ти, че ми помогна да се докосна до нея!

Из епохата на викингите…


Од губи баща си, а след това се осакатява, когато едно дърво пада върху крака му. Въпреки това той не само оцелява, ами и успява да се върне сам до селото. Животът си продължава. Майка му, отвлечена от някога от далечна Шотландия, се омъжва повторно. Децата в къщата стават много, цели осем. Зимите са най-тежки – храната е малко, Од често си го отнася, къде за това че е безполезен, къде заради усмивката…

Но тази зима е по-продължителна от всяка друга. Една нощ  Од, взема решението да се премести в стария си дом, където е роден. Облича си топли дрехи, взема малко храна, взема една от брадвите на баща си и поема през дълбоките преспи към едно истинско приключение…


По-късно една лисица и един орел ще го заведат навътре в гората, до едно дърво, където се е заклещила една мечка. Од ще и помогне. Трите животни ще се окажат скандинавските богове Один, Тор и Локи, които са се забъркали в голяма каша.

Четиримата ще поемат към Асгард, за да победят Ледените Великани, които властват там.


“ - Дойдох, за да прогоня Ледените Великани от Асгард – обясни Од.
После отново се усмихна на Великана – с широка, безгрижна, влудяваща усмивка.

Од е изключително смел и веднага го заобичах.
В тази приказка смелостта ще бъде нужна. А доброто сърце, още повече!

Тази история ни учи как да се справяме в ситуациите, в които сме в неизгодно положение. Да работим в екип с хора, които не са ни любими. Да отстояваме позицията си. И да бъдем добри.

Подходяща за малки и големи.


Од е малкото братче, което всъщност имам.
Училището е една ледена пустош, в която трябва да търсим пътя към Асгард. Да си намираме верни приятели, да мислим и да действаме със сърцата си.

Късмет, малки мои! Сигурна съм, че ще намерите своята дъга, пленена в късче лед.
До скоро!

Около тях меко се посипа алено и всичко се очерта в зелено и синьо, и светът се оцвети в цвят на малина и та листа, и на злато, и на огън, и на боровинки, и на вино.

Митология и приключение! Обичам тази малка прелест! Препоръчвам ви я!

Ревюто на Елена тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар