вторник, 26 януари 2021 г.

За баскетбола и обичта – \\ Една гимназистка разказва //


Здравейте! Как сте?

Аз съм развълнувана, защото от някъде седмица искам да ви разкажа за една прекрасна книга от поредицата на издателство ЕМАС - ЕВРОПЕЙСКИ РАЗКАЗВАЧИ XX-XXI ВЕК.

Една гимназистка разказва от Нада Михелчич, носи духа на романите на Бакман, само че за разлика от него, тук имаме дълги изречения. Но хуморът е обща черта. Още, докато четях първите няколко страници, се смях до сълзи от смях. Истинско удоволствие е, авторът да може да разсмее читателя.

Историята върви от лицето на нашата главна героиня, която живее в Загреб и се справя сама, макар че е само на петнадесет. През главата и преминават купища въпроси, трябва да се справя с различни ситуации в училище и на тренировките по баскетбол. От малка е влюбена в този спорт и тренира усърдно като своите идоли.

Може би ще си кажете какво пък и е толкова специалното на тази история?

Ами, ще ви кажа, че семейната загуба витае във въздуха. Не мисля, че е лесно да се справиш с нещо такова и най-вече да се запазиш.

Искам да отделя и няколко реда на Лука, който е по-големия брат на нашата умна гимназистка. Макар, че той заслужава поне няколко параграфа. 

Лука е опора, скала и всичко останало. Още от дете я учи на всичко, което знае и това е причината, тя да завършва гимназия със седемнадесетгодишните. Той се грижи за нея, макар че рядко да си у дома, работейки по корабите И все пак си мисля че Лука е идеал за по-голям брат, защото е готов да изслуша и помогне с цената на всичко.

Историята е специална, именно с това, че ситуациите, които се случват на младата ни героиня, са ежедневни. И се случват на всеки от нас. А тя, заедно с кучето Конрад, се справя полу по детски, полу като възрастен човек. При това без да се изгуби. Защото никой не е казал, че порастването е лесен процес. Напротив, изисква се голяма доза кураж, за да признаеш или обикнеш.

Препоръчвам романа на Нада Михелвич, на всички деца и тийнейджъри. Също и на възрастните, които понякога имат нужда от своите мрежи и котви.

До скоро!


П.п. Благодаря ти за този коледен подарък, М.!

Няма коментари:

Публикуване на коментар