неделя, 12 декември 2021 г.

Maid – сериалът на годината // Blogmas 2021-12

 

Здравейте! Как сте?

Днес ще ви разкажа за най-добрият сериал за 2021г. до тук, според мен.

Maid/Прислужница е смазващ. Продукцията е дело на Netflix и в главните роли , Margaret Qualley, която гледахме в Death Note и Nick Robinson, който познаваме от Love, Simon.

Историята ни запознава с Алекс, която грабва дъщеря си, Мади, запалва колата и избягва от мъжа си Шон посредата на нощта.

Така започва щастливата история на много жени, страдащи от домашно насилие. Тези, които успяват да се преборят със себе си и демоните, които ги преследват и потърсят помощ. Процесът е дълъг и може да са необходими няколко опита, но целта оправдава средствата. Защото, когато се сблъсквате с насилие под каквато и да е форма, никога не трябва да приемате, че това е нещо нормално.

Алекс се сблъсква с институциите, тя няма висше образование, работа и доходи. А Шон иска да и отнеме правата над дъщеря им. Да стане домашна помощница – прислужница, която почиства къщите на богатите семейства е единствената и алтернатива, за да осигури бъдеще за себе си и Мади. Защото храната и детските грижи не идват наготово. Трудности не липсват и, дори когато нещата изглеждат наред, могат да се объркат моментално. Шон също се бори със своите проблеми, работи на две места и пие.

Историята е изключително реална, защото засяга най-истинската форма – семейството. Алекс прави всичко, за своето. Макар че, майка и живее в каравана и мечтае да бъде художничка, а баща и… не желае да има контакт с него. Среща приятели, някои от първата усмивка, други – по-истински, които имат нужда от време. И най-вече не губи надежда и не забравя ценностите си.

Мини-сериалът, както се води, всъщност е отрезвяващ. Определено си заслужава да се изгледа. Не претендира с нещо специално, но в същината си те приземява и ти показва наистина стойностните неща, заради, които си заслужава да се бориш. Просто се огледай, около себе си!

А, понякога просто трябва да се радваш на калните локви и да скачаш в дъжда.

2 коментара:

  1. Ха, изненадах се, че не си поставила втората част на Ла каса на първо място! Но The maid си го заслужава. И на мен историята ми се стори страшно проковикараща и изключително добре представена (не разбирам нищо от заснемане на филми и сериали, но и като прост зрител мога да оценя визуалната част от продукцията).
    Най-много ми харесва това, че е насоче към два типа зрители - живеещи извън Щатите, които само могат да гадаят каква е реалността на американската система и мъките на хората, затворени като в омагьосан кръг между институции и удари на съдбата; и американци - жертви на недомислени практики, недоимък, тормоз, безизходици. Харесва ми филмите и сериалите, които гледам, да ме карат да мисля. The maid е чудесен в това отношение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. LCDP Final - ми хареса, знаеш. Но там предвидих някои неща, а и са доста различни. този ми влезе под кожата и определено ме накара да се замисля за ред неща. ^_^

      Изтриване