сряда, 15 декември 2021 г.

“Ние, останалите, просто живеем тук” – Патрик Нес {За спасяването на света и други ежедневни казуси} // Blogmas 2021-15

 

Здравейте!

Дайте ми дефиниция за хубава книга, аз ще започна:

Хубава книга е такава която те привлича още с първото изречение. С посвещението. Която е толкова интересна че всичко остава на заден план, освен историята и четеш, четеш, четеш. До последната думичка. И после остава в сърцето ти. И я препоръчваш. И един ден ще я подариш на детето ти. За Коледа.

Ние, останалите, просто живеем тук от Патрик Нес е хубава книга! И сега ще ви разкажа, защо ми хареса толкова!

Любимото клише в фентъзи историите е това за Избраният. Това е герой, който е невзрачен в началото, обаче после се оказва, че притежава сила/ дете е на/ последната надежда на някое царство и после… спасява света!

Тук се запознаваме с Майки и неговите приятели – Мел, по-голямата му сестра, Хена, в която е влюбен от години и Джаред, който си говори с котките. Те са съвсем обикновени тийнейджъри, в последната година в гимназията, на които им предстои дипломиране и последното им лято, заедно. Всяка глава от книгата в началото започва с историята на Избраните деца, които се борят срещу злото, докато нашите герои правят, всъщност, абсолютно същото. Защото злото има различни форми -  алкохолна зависимост, работохолизъм, стриктни родители, нашественици, които искат да превземат техния град.

Чарът на книгата, освен в гениалността на Нес, да описва фантастични и съвсем обикновени, човешки ситуации е и в Майки, Нейтън (новото момче в града), Меридит (най-малкото дете в семейството) и останалите, които просто живеят тук, оцеляват, преминавайки през проблеми, кризи, обичайки, мразейки и търсейки себе си!

Категорично ви изпращам към най-близката книжарница или библиотека, както направих аз, за да си вземете и да прочетете Ние, останалите, просто живеем тук, защото си заслужава! 

Оценка 5/5

Това е, четете, приятели! А хубавите книги ще ви намерят сами!

До скоро!

Няма коментари:

Публикуване на коментар