сряда, 11 ноември 2020 г.

The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue by Mackenzi Lee // (To) be Different & Happy

 

Здравейте! Как сте?

Аз съм добре, вече на вълна коледни песни и нямам търпение да ви разкажа за една от любимите ми книги за 2020, а именно за The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue. Знам за тази книга от поне две години и още щом видях корицата се влюбих.

Историята проследява лорд Хенри ‘Монти’ Монтагю, който заедно със сестра си Фелисити и най-добрият си приятел Пърси, поема на своя Grand Tour из Европа преди да заеме мястото си във висшето, английско общество. Тази Gap Year ще бъде последната му глътка свобода преди да поеме ръководството над семейния бизнес. Всеки от героите израства и е подложен на битка със стандартите на обществото. Това пътуване им донася много повече отколкото са очаквали.

Прекрасна история, поднесена със щипка хумор, но и с доста разсъждения по сериозни теми, които ни вълнуват и ще ни вълнуват и в бъдеще.
Крайна оценка 5/5! 

Надолу ще следват съществени спойлери, така че четете на своя отговорност!

Добре, значи те са гей и са толкова сладки!

Нека започнем с Монти, от чието име върви историята. Аз съм Монти. Тотално. Действам, после ми става тъпо, извинявам се, и всичко това в името на хората, които обичам.

И разбира се, че трябва нещата да са гадни. Баща му го малтретира, заради различната му сексуална ориентация. Признавам ревах не веднъж при спомените на Монти. Беше ужасно. И го разбирах, когато рискува с Пърси.

А Пърси… е маршмелоу! Обожавам го! Готов на всичко за щастието на приятеля си. А освен през проблемите, през които минава, заради това че е с по-тъмна кожа, Макензи Ли не ни жали, защото той страда и от епилепсия. И веднага след Тура ще бъде изпратен на лечение в Холандия! Което е адски ужасно, несправедливо!

“What do you want me to say? Yes, I am ill. I’m an epilepticthat’s my lot. It isn’t very enjoyable but that is what I’ve got to live with. This is who I am, and I don’t think I’m insane. I don’t think I should be locked up and I don’t think I need to be cured of it for my life to be good.”

И Фелисити, по-малката сестра на Монти. Страшно умна и мечтаеща да стане лекар. Тя разбива всички стереотипи и търси равенство между мъжете и жените. Харесвам връзката и с Монти, не много топли отношения, но все пак показващи любов и подкрепа.

“Ръководството на джентълмена за порок и добродетел” е прекрасна история, която ни учи да прощаваме, изслушваме и приемаме!

Пътуваме из цяла Европа за да открием щастието, заедно с героите.

А истината е, че то е пред очите ни – близките ни, които обичаме и, за които се сещаме с усмивка! 

Още веднъж, препоръчвам я!


И честита 300-та моя публикация!
Благодаря, че ме четете!
<3


До скоро!

Няма коментари:

Публикуване на коментар