сряда, 5 юли 2023 г.

"Устни с вкус на морска сол"


Адика се дави.

Когато е била на три с родителите и отиват на почивка. Там имало плувен басейн. Изплъзнала се от пояса и потънала. Не е направила никакви опити, да излезе от водата. Добре, че родителите и са били наблизо. 

Сега обаче е сама. Крайниците и са като гипсирани. Не може да синхронизира срещуположен крак с ръка и просто маха срещу течението. Чиято посока дори не може да определи. Вижда някакви проблясъци. Сигурно е луната. Днес е почти пълна. 

Дробовете и парят за въздух, а Адика не може да спре да мисли за небесният спътник на Земята.

Водата е почти черна. И толкова студена. И после вълните стават повече. И тя усеща как нещо докосва тялото и. Сякаш усетила електричество, момичето започва да рита на посоки. 

Един от ритниците и уцелва Хаз в корема и изкарва въздуха му. Той бързо излиза на повърхността, поема си нов и се гмурка отново. Успява да улови момичето за подмишниците и да изкара главата и над водата. Плува ритмично, макар че беше планирал това къпане да се състои с изгрева на слънцето. Когато се добират до мокрия пясък Хаз се подпира на лакти и вдишва и издишва няколко пъти. Момичето лежи по гръб до него и диша на пресекулки.

– Д-добре ли си? – гласът му е дрезгав. 

– Б-благодаря – проронва Адика и се обръща на другата страна. 

Чувства единствено вкочаняващ студ. А е юли.

– Хей! – момчето я повдига внимателно в седнало положение и я дръпва към себе си. 

Ръцете му я обгръщат в прегръдка.

– Трябва да се стоплим – мозъкът на Хаз започва да работи на пълни обороти. – Имаш ли други дрехи?

Момичето до него прибира босите си стъпала до тялото си. 

– Какво пи? – опитва отново. 

Добър въпрос, мисли си Адика. Първо започна на водка, след това премина на текила. Поклаща глава и с това движение, предизвиква още по-силни трепети. 

Хаз сваля мократа си риза а след това и панталоните си. Тяло в тяло е най-ефективният начин да се предпазят от това да замръзнат. Момичето изстисква косата си и просто му кимва.

Адика съблича роклята си и със закъснение осъзнава, че не носи сутиен. Прикрива гърдите си с ръце, но очите на момчето не слизат от лицето и. После разстила дрехите им на пясъка и кимва. 

– Как се казваш? – пита тя, след известно време, през което единствено морето говори. 

– Хаз – отвръща той и прекарва пръсти през косата и, за да може да изсъхне по-бързо. – А ти? 

– Адика – момичето внимателно повдига ръка, за да докосне къдриците му. Това е моментът, когато се влюбва в него. – Какво означава? 

Хаз не отговаря веднага. Името му има различни значения, но той избира най–простото. 

– Означава късмет! А твоето? – той не споменава колко малко късмет всъщност има. Макар че, това да е тук и да спаси живота и може би е повече от късмет.

– Означава велик – за първи път Адика се гордее с името си.

– Значи си родена за велики дела, Адика! – очите му с цвят на тъмен шоколад срещат нейните, които са с цвят на еспресо. Не мисли че е влюбен в нея, но усеща нещо, дълбоко в тялото си, което спира потока на мислите му. 

– Едва ли! – смехът и е сладък и Хаз и показва най-хубавата си усмивка, която пази само за много специални хора. – Но това да се удавиш на Джулай Морнинг, може би влиза в класацията!

Той иска да я попита дали е сама. Тази вечер. Или попринцип. Дали си има някого, който би направил проблем, за нещата, които момчето усеща, че ще се случат, ако тя му позволи. 

– Оттук ли си? – този въпрос се изплъзва от устните му и вижда как тя преглъща тежко. 

– Да, а ти? – Адика не обича този град. Но засега е тук. Засега. 

– Не – Хаз и казва една от двете държави, която е негова родина. Избира по-близката. Тази, от която е баща му. 

Би и обяснил. Ако се бяха срещнали при други обстоятелства. Защото историята е дълга. И не толкова прекрасна, колкото е тя, докато утрото бавно настъпва. Пурпурно и лилаво се смесват в тъмносиният небосклон.

В един момент той я завърта с лице към морето, за да наблюдават изгрева. Има някакво спокойствие, макар че плажът скоро започва да се пълни с хора.

Адика усеща някаква меланхолия, която завладява тялото и. Няма да и се остави. Когато пяната докосва босите и крака тя се обръща и притиска тялото си към неговото. Устните на Хаз имат вкус на морска сол.

Той отвръща на целувката и и ръцете му започват да шарят по гърба и. Пръстите му очертават ключицата. Устата му остава горещи петна по кожата и. 

Споменът за тях ще я събужда през нощта, докато не открие истинската любов. 

След пет години Адика ще разпознае веднага лицето му в новинарската емисия. Лош късмет, ще казват медиите. Да попаднеш на грешното място, в грешното време. 

Питър ще смени канала и ще придърпа годеницата си на дивана. Ще гледат конна езда цял следобед и тя няма да отлепи тялото си от неговото чак до сутринта. 

След десет години Адика ще пътува до втората родина на Хаз, без да знае. Дъщеря и ще подтичва до нея, пълно копие на съпруга и. Руси коси и сини очи. В един момент ще се заиграе с парцалена топка, която се търкаля по улицата.

Дъхът на Адика ще секне за няколко секунди, когато ще види малко копие на момчето, в което винаги ще си остане влюбена на няколко крачки от тях. 

Ще и бъде необходима цялата смелост да помоли тийнейджъра, за бутилка вода, макар че в сламената си чанта да има пълна. Той ще ги заведе до дома му, където майка му ще ги посрещне и покани на гости. 

Дъщеря и ще бъде център на вниманието, заради външния си вид, но възрастната жена с черен хиджаб, няма да сваля очи от Адика.

След като двете разтребят масата, тази, която е изгубила първородния си син, ще покаже на младата майка, няколко листа хартия, пропити със сълзи.

Адика няма да разбере думите в писмата, но няма как да сбърка собствения си образ от рисунките. 

Хаз не я забравил. И тя също няма да позволи той да бъде забравен.


КРАЙ




На момчето с къдриците и усмивката от плажа, което се изкъпа на първи юли.





Няма коментари:

Публикуване на коментар