сряда, 23 септември 2020 г.

Мулан (2020) - честното ми мнение & ревю

Здравейте! Как сте?

Аз съм добре, все още се настройвам към започващата вече есен.

Но днес искам да ви разкажа за новата адаптация на Дисни, Мулан. Анимацията съм я гледала толкова пъти, че българския дублаж го знам на 90%. Обожавам хумора, песните и Мушу, разбира се! И тъй като предварително знаех доста неща за игралната версия си бях казала, че няма да я сравнявам с оригинала, а ще я разглеждам като отделен филм, който се допира до другата история, но не я преповтаря.

Та, без да издавам съществените неща бих казала че Мулан е чудесен екшън с доста бойни сцени, исторически добре изграден, но все пак, имайте предвид, че сме 2020 и погледа към киното е различен. Но е добро попадение за гледане с компанията.

Надолу ще следват спойлери и същинското ревю, така че четете на ваша отговорност!

Добре, започвам с това, че сюжета е подобен, но героите са надградени. Както се изрази един приятел, истинската Мулан става от никой – герой, с много труд и усилия, и все пак движена от сърцевината на каузата, а именно, да се представи за мъж, за да спаси баща си. Нашата героиня, тук е тренирана от дете, владее древното умение чи, успешно прескача прeз покриви и се бие отлично. И най-същественото – иска да се докаже.

Има лека заигравка с феминистическите идеи, все пак, генерала, който нека да отбележим, НЕ Е Шенг и останалите, които са я отлъчили, веднага я последват към императорската столица, за да спасят императора.

Друго нещо, което не ми хареса, беше един кадър, в който Мулан се телепортира за роунините, демек хуните от оригинала и ги подлъга да предизвикат лавина, която реално не може да стане по този начин. И как не и пречеше тази дълга коса...

Императорът, любимият ми Джет Ли, също се оказа войн и се справяше завидно добре. Мушу, пък беше фениск, с хартиена опашка, който само Мулан си го виждаше.

Но нека ви кажа и за позитивите. Харесвам, че любовния интерес на героинята беше човек от армията. Също това, че нямаше блудкавост, а цялото нещо беше загатнато, без да се натрапва.

Хареса ми също образът на вещицата, която се превръщаше в различни хора и животни. Тя беше като водач за Мулан, като и показа, че не трябва да се страхува, да бъде себе си. А саможертвата и беше красива.

Бори Кхан, сиреч Шан Ю, беше изигран прекрасно. А прабабата на Мулан липсва. Но пък имаме сестра, която се вписва добре в сюжета.

Като цяло се насладих на този дълго чакан филм, посланието си е на лице, Вярност и Грижа към семейството, Смелост и Честност.

Без песни, но с повече екшън и прекрасни актьори, Мулан е добра адаптация по анимацията, но определено не може да стъпи на нивото и.

Крайна оценка: 3/5

Няма коментари:

Публикуване на коментар