понеделник, 15 юни 2020 г.

“Фонтани на мълчанието” - Рута Сепетис // Ревю

Здравейте!

Знаете ли какво прави хубавата книга?

Стои и чака търпеливо да се настроите. Защото ви предстои да изпитате силна обич. Но трябва да сте готови. Защото, ако започнете този процес на запознаване, без да сте готови, може да не усетите нишките на връзката, които се вплитат в сърцето ви. И просто да не я харесате. И захвърлите.

Но хубавата книга, умее да чака. Ще надзърта към вас, ще ви примамва с корицата и гръбчето си. После ще ви разбие сърцето. Ще ви разсмее. Ще се настани в мислите ви, ще я препоръчвате на познати и непознати, дори и несъзнателно. А героите, те са специални. Когато тъгата или умората ви надвие ще се сетите за топлината, лъхаща от страниците и ще продължите напред.

В момента, в който си помисли, че светът е свършил,

гъсеницата се превърна в пеперуда.


    Испания. Испания. Испания.
    Имам тясна връзка с тази държава. Избрах да уча испански в гимназията, влюбена в испански футбол.

    Фонтани на мълчанието ме усмихна. Не я започнах в правилния момент, но след това за няколко часа я допрочетох. Определено ви  препоръчвам!

В нея изживяваме едно лято в Мадрид през 1957г. В Испания на Франко. Слънчевата държава, която предлага своята топлина на туристите. Американското семейство на Даниъл пристига, за да може баща му да сключи сделка, касаеща семейния петролен бизнес.

Даниъл е запален фотограф, с кипяща кръв, възпитан и търсач на истини. Използва силата на своя фотоапарат, за да разкрие другото лице на Испания.

Където страхът и гладът са главните герои.

“Estamos mas guapos con la boca cerrada”

Където децата на републиканците, дръзнали да се опълчат срещу режима понасят последствията и плащат за греховете на родителите си. Почти смазани от системата, на прага на бедността, но въпреки това заедно.

Запознаваме се с непокорната Ана, която работи в хотела, където семейство Матесън са отседнали. Със по-голямата и сестра Хулия и съпругът и Антонио, които също се опитват да оцеляват и да осигурят бъдеще на дъщеря си Лали. С Рафа, братът, който работи на две еднакво страшни места – кланицата и гробището.

С Фуга, най-добрият приятел на Рафа, който няма какво да губи и единствено мечтае да стане матадор и да помага на испанския народ.

С Пурификасион – братовчедката на Ана, Хулия и Рафа, която работи в сиропиталище.

Всеки от героите има своите тайни. Тайните са важни. Те разрушават животи.

А по време на диктатурата на Франко се случват ужасни неща. Гарваните крачат и убиват без предупреждение. Изчезват бебета. Погребват се празни ковчези.

Лъч светлина. Любов. Към родината. Към близките. Към непознатото. Най-жадуваното. Към свободата.

    Фонтани на мълчанието е силна, заради посланията. През очите на героите виждаме една изтерзана нация, която вярва. Вярва, че един ден всичко ще свърши и тайните ще бъдат разбулени. Защото все пак са тайни.

А истината е по-силна.


Харесват ми испанските изрази и думи из цялата книга. В края и има речник, а чрез тях се доближаваме още по-близо. За да разберем и разкажем. 



Прекрасното ревю на Ева – тук.
Ревюто ми на другата книга на Рута Сепетис –
Сол при солта.

До скоро!


Няма коментари:

Публикуване на коментар