понеделник, 22 август 2022 г.

Роберто Савиано: “Пираните от Неапол” – мини ревю

 

Здравейте! Как сте?

Лятото е в разгара си и какво по-добро от плаж, море и интригуваща история?

Пираните от Неапол е книга, която гледах от известно време и най-накрая я прочетох. Мафия, Италия… звучи интересно, нали?

Е, журналистът Роберто Савиано, който вече петнадесет години е под полицейска двадесет и часова закрила, заради първия си роман – Гамор, не си пести думите и тук. Нещата описани в книгата са си съвсем реални и се случват. Тийнейджъри и деца боравят умело с плестейшъна, както и с оръжия. Продават и разпространяват наркотици и участват в схеми. Чувствителна материя, предупреждавам.

Историята ни представя един Неапол, различен от туристическия, където Николас и приятелите му мечтаят за пари и власт. Бавно започват да си пробиват път и да се превръщат в хора, от които другите се страхуват.

Роберто Савиано разказва увлекателно, не пести нищо и ни показва грозното и истинското. Тази книга ще ви накара да се замислите, погнусени от някои случки, с едно наум за романизираната представа за мафията, която се създава в днешно време.

Оценка: 5/5

.

П.п. Има и филм по книгата, който е взел Сребърна мечка за най-добър сценарий на Международният фестивал в Берлин през 2019г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар